Vi alla har väl i vår barndom

Fått höra om monster i garderoben eller under sängen,  eller om vi gjort nåt dumt så har våra föräldrar bannat oss och sagt om vi inte är snälla att boggieman skall ta oss. Så det är nog sannolikt att Lamian existerat som monster i barn och föräldra relationer.

Det finns en sensmoral i alla dessa myter och det är att vi skall akta oss även om de vi möter verkar snälla. I tidigmoderna Europa så var det att barnarövanda häxor fanns. Och detta finns i alla kulturer.

När Europa tog emot och började kartlägga folktron så på Malackahalvön fanns det speciella berättelser och dessa handlade om Langsuyarer. Dessa var kvinnor som dog i barnsäng eller fick ett död fött barn. Och hade otur att bli förvandlade till onda varelser.

Deras utseende var mycket vackra , de hade långt hår och långa naglar. Men i deras nacke fanns fanns hål och enligt myten så utgjorde detta hål till att de kunde suga ut barns blod.

Det enda sättet att förgöra dessa Langsuyarer var att klippa av deras hår och naglar. Och sedan stoppa in dessa i nackens hål. Först då kunde de återvända till att bli vanliga kvinnor igen.

Lamian

June 12, 2023

Erichtho

June 24, 2023