Världens äldsta grottmålningar

Sägs finnas på Östra Borneo i Indonesien. Efter bedömningar med hjälp av experter så är hundratals hand- fingeravbildningarna troligt äldre än 50 000 år gamla.

Den äldsta figurativa konsten som är en avbildning på en tjur sägs ha tillkommit för 40 000 år sedan.

På ön Sulawesi också i Indonesien finns grottmålningar från samma tid.

I Europa så tillkom de äldsta grottmålningarna något senare , runt 39 000 och 33 000 f.kr och då i Kantabrien som tillhör norra Spanien.

Den tekniskt mer avancerade konsten finns i Chauvagrottan i Frankrike och till samma epok. Vi har också verken i Coliboaiagrottan i Rumänien.

Mellan 17 000 – 12 000 f.kr finns de världsberömda målningarna i franska Lascaux och i spanska Altamira. Avbildningarna består av en stor fauna av uroxar , hjortar , tjurar , hästar , fåglar men också en björn och en noshörning.

Det finns en grottmålning som kallas ” trollkarlen” och anses föreställa en magiker  eller en med djurvärlden som är förknippad med gudomlighet. Den finns i Trois- Freres i franska Ariege.

Gissningar på denna målning har bestått av djärva antagande och vissa har ansett att det är en Shaman som är avbildad och att grottan där den kan ses varit ett hemligt rum.

Henry Breuil som var präst och forskare gjorde en känd avritning av denna gestalt och han gav den prominenta horn på huvudet. Detta runt 1920- talet. Vilket i sin tur fick Margaret Murray att tolka den som den första gudomligheten och gav den namnet : ” behornade guden “.

Tyvärr så framträder hornen dåligt på nutida fotografier så forskare har ifrågasatt den teorin om att hornen verkligen fanns.

Nästa inlägg blir en fördjupning i figurins konst.

Forntida förspel

May 1, 2023