Skuggan ett centralt begrepp

Inom psykoterapin. Skuggan är det som representerar den del i vår personlighet som vi vill dölja för andra. För att undvika vår egna skuggiga så visar vi upp en fejkad mask persona som är motsvarheten i det som är totalt socialt accepterat i vår värld runt andra människor.

Tillhör du kategorin förnimmelsetypen så är skuggan likamed skam , skammen är vad det handlar om för denna typ.

Kategorin känslotypen så innebär skuggan mycket om skuld.

När klienter tar fram sin skugga till psykoterapeuten så är det oftast en rent banal sak det handlar om. Som tex onanidantasier , avund , hämdbegär och mindervärdeskänslor / komplex. Men för klienten är det en viktig aspekt inom sig.

Dessa väl dolda hemligheter gör dock klienten som mycket intressanta personas. De finns liksom utanför kollektivet. Dock är deras psykiska energier inte inriktade på den egna Individuationen utan inriktningen är mot det kollektivet de i hemlighet vill bryta mot.

Det kan vara mannen i rosa cowboyhatt , en samlare av gamla knasen tidningar som dricker absint. Eller kvinnan som odlar cannabis och som springer runt naken i sitt hem.

Det är en positiv trots som är en påbörjad kraft för Individuationen till en andliga vägen. Men eftersom libidon är fokuserad på andras göranden och låtanden så kommer man inte fram med den personliga bearbetningen.

När blir psykoterapin

January 24, 2023