Platon och sin grott liknelse!

Platon illustrerar kollektivet i en form av grott liknelse alltså att vi människor sitter i en grotta och ser skuggor från eldens sken och vet inte om världen utanför. Där ute som det finns det verkliga ljuset och vår sol. Men nu är det dags att ge sig ut från grottan och skåda det sanna ljuset.

Mänskligheten befinner sig dock i ett bedrövligt tillstånd. Silvan Tomkins gör en sann liknelse i sin bok Exploring Affect där han skriver att detta är politikens högsäte för att bearbeta våra personliga neuroser och att ideologin är endast ett uttryck för våra affektsystem : rädslor , förakt, girighet och maktbegär.

Dessa ting kommer inte leda oss framåt överhuvudtaget. Som de flesta religioner som är rena bedrägeri från smarta präster som utnyttjar människor i nöd.

Buddhismen är dock enda undantaget från regeln men den är också en avknoppning från Yogafilosofin. Den rätta vägen fram är individens egna utveckling av intuitionen och själens ljus för att utifrån detta ljus skapas fungerande grupper inom företag, organisationer där det kreativa och lekfullhet är viktiga inslag.

Kollektivets väsen!

October 12, 2022