Nu har vi äntligen kommit du och jag

Fram på vägen till en gemensam guidning utav Ondskans tid.

Det blir en fantastisk och utmanande resa genom historiens trolldom och häleri.

Du är så välkommen in i detta intressanta ögonblick med mig.

Vi börjar med ett citat från bibeln Andra Mosebok 22 : 18

” En trollkvinna skall du inte låta leva”

Så jag börjar med Gummorna i skogen.

Vår resa börjar med att följa en gammal gumma som bodde långt i djupet av en skog. Hon var mycket fattig men hon hade sina livs erfarenheter att luta sig mot. Och hon gjorde så gott hon kunde för att överleva.

Innan de bistra tiderna då när bygderna som befanns sig bortom skogsbrynet förut varit välmående men som nu hemsöktes av missväxt och hungersnöd.

Denna gumma var mycket stolt över sitt hus som hon smyckat med peppar kakor ,vackra och delikata bakverk som hon bakade med samma recept som hon och hennes nu döda man användt. Den tiden han levde så kunde de tjäna ihopa till sitt levebröd med Lebkuchen i Nurnberg.

Dock var detta länge sedan innan kriget kom och skapade kaos och allt lades i ruiner. Välståndet förbyttes till armod , det knektarna inte roffat åt sig hade försvunnit i farsot och svält.

En dag hör gumman att någon smaskar på hennes hus , först blir hon rädd. Det kunde vara några vilda djur. Men efter en stund hörde hon barnröster och då blev gumman lättad. Hon öppnade sin dörr och utanför stod barnen,  en pojke vid namn Hans och en flicka vid namn Greta. De blev rädda av att se gumman ,men hon lugnade ner dom och välkomnade in dom sitt hem. De vara magra och uthungrande. Men här skulle de få äta och dricka.

Skogen hade en del att bjuda på om man visste vart man skulle leta. Gumman kände fröjd i sitt sinne för hennes egna barn var döda sedan länge.  När hon tittade på pojken och flickan mindes hon tillbaka till de lyckliga åren. Åren innan mörkret kom och åren före ondskans tid.

Hans och Greta lugnade ner sig och de lät sig smaka och de blev kvar hos gumman i flera dagar. I sitt hem kunde de inte överleva. Hans och Greta hade blivit utskickade i skogen av sina föräldrar för att hitta bär men de gick vilse.

Men här hos gumman fanns allt och hade mycket mat. I deras sinne så tänkte de att gumman gömt undan andra dyrbarheter. När gumman somnat så letade de genom stugan och fann släktklenoder som de kunde sälja och få en rejäl peng. Om de nu bara kunde hitta hem igen genom skogen. Deras nöd hade sin egna lag.

Och barnen fann det besynnerligt att gumman hade det så bra och klarade sig på egen hand. De tyckte att det var djävulskt att gumman levde gott medans bygden svalt. Det var något som inte stämde tänkte barnen.

Var hon en av de häxor som det berättades om ,att med sin kvast flugit till Satans fester och dansat naken i lågornas sken i mörka natten och roat sig med hjärtans lust med demonerna?

Hade mörkrets härskare skänkt gumman makt att kasta olycka över övriga världen för att kunna ta all rikedom själv?

Var det därför hon bodde djupt inne i skogen och ensam? Där ingen kunde se henne eller avslöja hennes trolldom?