Nordisk fokus

Kommer ondskans tid baseras mycket på. Och framförallt vårt Sverige. Samtidigt en skildring av de nordiska häxprocesserna genom Europa.

Varför?

De nordiska trolldomsprocesserna blir inte begripliga om jag inte först sätter de i relation till den europeiska kontinenten och de Brittiska öarnas häxjakt.

Vi i Sverige,  Norge och Danmark blev starkt påverkade av händelser i omvärlden. Trolldomsrättegångarna var i Norden under medeltiden småskaliga och sporadiska.

Dock så växte företeelsen genom epidemiska flodvågor när idéer och tankar gällande djävulsfördrivning , vattentest och andra utländska tankar letade sig fram till de svenska och danska kungarikena.

Tysklands framtoning var mycket stark på 1500 och 1600 -talen och blev de största landet med häxjagande och häxprocessande. Därifrån var det en stark ström av det kulturella och det juridiska impulser som tog fart norrut.

De idé strömmar som kom från väster där Danmarks Kristian IV och Skottlands Jacob VI som kände varandra skapade ett gemensamt intresse för häxjakter. De tom inspirerande varandra till processer som tog många oskyldiga människoliv.

I dagens Schweiz så löpte det trådar samman under 1400-talets första hälft. Där tron på demoner , idéer om Satan och andra djävulspakter , fantasier om att kunna förflytta sig och flyga på magiskt vis , folkmedicinsk kunnighet , kyrkan som utförde förföljelser av kättare och andra oliktänkande. Häxbålen blev liksom kulmen med storskalighet och framväxande i ren ondska.

Utan hela den diaboliska kombinationen och människans redan illvilja som fanns i det mänskliga samhället hade omöjligt kunnat bli denna stora skala av dödsbringande, falskavittnesmål,  påföljande tortyr och brinnande bål.

Detta är tyvärr en del av den folkliga grundstruktur som finns idag men utan att bli bränd levande på ett bål.

 

Sanningen

April 14, 2023

Jantelagen

April 28, 2023