Njals saga

Denna saga är en annan fornordisk trolldomshistoria som jag tänkt berätta om.

I episoden där det berättas om trolldom skildras en man som ser tolv gestalter i en vävkammare. Platsen där detta utspelar sig är i den del av Skottland som vikingarna kallade Katanäs. ( Dagens Caithness.)

De tolv gestalterna är valkyrior som agerar som agenter med order från asaguden Oden. Uppdraget det fått är att hämta hem fallna hjältar till Valhall. De väver in krig och död.

De använder manshuvuden som tyngd på vävstolen , tarmar används som varpen och väft. De har ett svärd som vävsked och en pil som skyttel och ett spjut för att hålla varptrådarna isär.

En sång kan höras under deras arbete , en sång som heter Darrads sång men som även är känd som Spjutsången. De första orden i sången är : Uppspänd på väven , till varsel om manfall , från bommen molntapp och regnet av blod.

När deras uppdrag är färdigt så sliter valkyriorna sönder väven. Och rider vidare till nästa uppdrag.

En kort tid senare på långfredagen 1014 , drabbar två krigshärdar samman på Irland vid byn Clontarf i ett av de största slagen i öns historia.

Man kan också tillägga att sejdkunniga kvinnor skulle kunna utföra samma trolldom som valkyriorna för att förutspå och väva en krigisk framgång.

I Sverige förkom liknande kultelement som nu inte var folkmagi utan kallades signeri och lövgeri. Och den som utförde detta troddes behärska det övernaturliga. Och faktiskt använde det mesta för att utföra denna trolldom. Tex jord från kyrkogårdar, grodor,katter mm.

Dock var tanken på det goda , syftet att avvärja ondskan och inte använda denna makt på att kasta olycka på sina grannar.

Svenskarna hade en kvarlevande smyghedendom där ett ex är att man satte ut mat till hustomtarna.

Hur kom det sig

September 13, 2023

3 knackningar

November 9, 2023