Mysteriedramat ” Zanoni” !

Här har vi ytterligare en författare med anknytning till frimureriet, hans namn är : Bulwer-Lyttons.

Zanoni handlar om en Rosenkreutzare som är uråldrig, han är odödlig. Men om han skulle bli förälskad då kommer han att förlora sin odödlighet.

När han möter en vacker och lovande operasångerska från Neapel, vid namn Viola Pisani blir han djupt betagen i. Denna Viola är dotter till en missförstod violinist vid namn Pisani. ( Han är italiensk).

Men Zanoni har en konkurrens utav en man vid namn Glyndon , denna Glyndon älskar också Viola. Han är mycket obeslutsam gällande att fria till Viola och ger faktiskt upp sin kärlek till henne för att fokusera på och bedriva ockulta studier.

Denna historia utspelas år 1789 och är mitt i den franska revolutionen.

Zanoni har i sin tur levt ända sedan kaldeisk tid och har blivit en utmärkt astrolog. Zanonis ockulta mästare vid namn Mejnor varnar för att bli förälskad ,eftersom konsekvenserna kommer att bli riktigt illa och ohyggliga.

Denna varning struntar Zanoni i och gifter sig till slut med Viola. Tillsammans får de ett barn.Åren går och Zanoni blir mer och mer mänsklig och odödligheten försvinner.

Så den största av alla gåvor försvinner och mänskligheten och människans förmågor drabbar honom.

I slutet så blir han avrättad av giljotinen som sker under franska revolutionen.

Vad handlar denna drama egentligen om?

Den mänskliga kärlekens pris och inget kan vara större än sann kärlek mellan man och kvinna. Även om det blir kortvarigt ,för själen är ju ändå odödlig i och genom vår återfödelse. En kropp med odödlighet är inget värt om man inte en endaste gång får uppleva den högsta kärleken ,där andens ljus upplyser din själ..

Edward Bulwer- Lytton

Tidstypiskt dokument!

April 1, 2022