Medea

Är en annan av antikens mytologis oförglömliga häxgestalter som är väldigt nära länkad med Kirke.

I sagorna så berättas det att Medea är dotter till Kirkes bror som är kung Aietes vars rike var det som de kallade Kolchis. Detta rike är faktiskt dagens Georgien som ligger vid Svarta havet.

Som en central gestalt i sagan som handlar om hjälten och hans argonauter har hon genom ett av litteratur historiens största drama blivit berättad om och det är utav av Euripides.

I detta drama så handlar det om Jasons kamp för att vinna ett åtråvärdt gyllene skinn. Detta skinn är den grekiska mytologins största skatt. Hon använder både list och trolldom för att hjälpa Jason men bara om gifter sig med henne.

Efter en tid därefter så ser Medea till att Jasons ondskefulla farbror Pelias ( av Thessalien) går mot en förfärlig död. Medea blir rasande av svartsjuka när Jason därefter lämnar henne för en prinsessa i Korinth. I sin hämd tar hon ut sin ilska mot den andra kvinnan och hennes familj men också mot Jason.

I versionen av Euripides så när efter Medea dödat både Jason och deras gemensamma söner så flyr hon i en vagn som dras av drakar.

Härefter så skiljer sig myterna åt och i em version så bosätter sig Medea i Thebe och senare i Athen och återvänder till Kolchis efter hon misslyckats med att giftmörda hjälten Theseus.

En annan historia är att Medea flyger med sin drakvagn ända till Iran. Och i sin tur så tar det mediska folket efter hennes namn.

Kirke

June 4, 2023

Gudomligheten Hekate

June 9, 2023