Litteraturen i den ockulta traditionen!

På Antikens tid så trodde man att konstnärer och författare var budbärare från gudarna. Pga av detta så det därför ingen skillnad mellan religion och kultur som vi ser på idag.

Tragöderna alltså de som var författare av de tragiska dramerna son berörde folk som mest och fick deras känslor I gråt. Dessa var då de som stod gudarna närmast.

Våra främsta författare som lyser genom antiken som skimrande guld var oftast ockultister. Det som skrivits av dessa är obegripliga Mysterieverk som öppnats för omvärlden.

Mysterium som idag gestaltas med deckargåtor och problemlösning är inte samma som antikens mysterium. Dock finns det tydlig ockult mysterie tradition ända från antiken.

Dessa dramer och mysteriespel uppfördes i Eleusis och Delphi.Alfred nobel gjorde en skrivelse i sitt testamente där han krävde att den författare som varit mest idealisk och uppfyllt de platonska idealen som bäst skulle tillägnas litteraturpriset. I dags datum så har Svenska Akademin en egen tolkning vad som är ideologiskt och faktiskt gett kommunister priset.

För varje århundrade så har det funnits författare som fått sin inspiration av ett inre ljus sk Lux Perpetua som betyder att inspirationen kommer från urkällan.

Men Philisophia som är den tidlösa filosofin , själens nedgång till de eviga frågorna, finns också med i detta resonemang.

De författare som tex Apulejus , Goethe, Shakespeare, Bulwer-Lytton och Yeats var företrädare för traditioner som mystiker och ockultister.

Utan en historia , ockult eller ej så går en civilisation under.

Shakespeare
Yeats

Föreningen öst och väst!

November 28, 2021

" Amor och Psyche"

November 29, 2021