Kirke

Dotter till solguden Helios är en av de som vi anser vara de mest kända häxorna i den antika grekiska litteraturen.

Hennes moders identitet varierar i myterna. I en del av myterna så beskrivs modern som en vattennymf eller gudinnan Hekate.

Kirkes största kunskaper kretsar kring magiska drycker och växter som hon använde till förvandla fiender till djur.

I den andra homeriska eposen i Odyssén från 700- talet f.kr , kommer Odysseus och hans män till hennes ö , där alla förutom hjälten blir förvandlad till svin.

Med hjälp från guden Hermes så undvek Odysseus denna transformation. Hermes tvingar Kirke att återge männen sin riktiga gestaltning.

Hjälten och hans män förblir kvar på ön i ett år  där Kirke sedan föder söner till Odysseus.

Det finns också en annan historia som den romerska poeten Ovidius (  som levde vid tidpunkten av Kristi födelse )han berättade om att Kirke förvandlade den italiske kungen Picus till en hackspett.

I en annan myt så blir Kirke svartsjuk på nymfen Skylla och förvandlar henne till ett monster.

Under senare tradition kommer Kirke att utmålas som en femme fatale med en dynamik av farlighet och förförisk. Hennes kombination med häxkonster och sexuella frigjordhet har skapat en stark dragning för europeiska konstnärer från renässansen början till nutid.

George Romney gjorde en avbildning av Emma Hamilton som var en av sin tids största engelska skönheter med Kirke som musa i början av 1790 – talet. Denna avbildning användes länge som en bokillustration.

Sen har vi John William Waterhouses Kirke målningar som är från 1890 , 1892 samt 1911. Dessa tillhör den victorianska eran mest prerafaelitiska mästerverk.

Agamede

May 30, 2023

Medea

June 5, 2023