Känner du igen berättelsen

Det tror jag nog att du gör men vad hände egentligen i sagan om Hans och Greta?

Vad hände med gumman?

Hans och Greta blev nästan besatta att tro att gumman var häxan I deras berättelser som de fått höra av sina föräldrar. Genom sin tro så överföll de gumman och kastade in henne i sin ugn och lät henne brinna ner till aska.

Sedan plundrade de stugan och tog allt som var utav värde. De tog sin plundring genom skogen och de hittade hem. De hade inte varit vilse så djupt in i skogen som de trodde. Med mätta magar berättade barnen för alla i byn om att de blivit tillfångatagna av en ondsint troll häxa. Som försökt att göda Hans till en fetknopp så att häxan skulle kunna knapra på hans kropp. Äta hans hull. För det var ju precis så som häxor gjorde. Och med sin list så hade Hans och Greta lurat henne rakt in i en häxbål , vilket de sade att hon förtjänat och som hon undvikit genom alla år att vara dold.

Byborna andades ut och barnens föräldrar var stolta över sina dådkraftiga barn och prisade deras illdåd. Medans den oskyldige gumman förkolnade och den lilla stugan förföll.

Stugan kanske står kvar,  halvt raserad , full med mossa , i fjärran av bygden. Ett stumt vittne till hur även gossar och flickor bidrog till att dra sitt strå till stacken i de tyska häxförföljelserna.

Boken om Hans och Greta skriven av Arthur Rackham från 1909 ett klassiskt exempel på häxans framställning i barnböcker.