Julen ? Är den så fridfull som vi tror?

Julen må försöka framstå som mysig och fridfull nu för tiden men julen hade en vild ungdomstid! Fylld av spöken och farliga väsen. Med tanke på att juletiden är en tid av mörker så är det egentligen inte så konstigt att julen har kommit att förknippas med spöken. Inom den keltiska kalendern trodde man att andarna fick kraft av den försvagade solen och satte igång med hemsökelser den sjätte december och fortsatte härja ända till den 20:de.
Enligt kristen tradition var mörka krafter starka i juletid eftersom de var tvungna att passa på innan ljuset (alltså Jesusbarnet) föddes på jul.
Julen har också fått en magisk laddning i många länder och ses som en tid då det passar extra bra att ägna sig åt spåkonst. Till exempel sas det att vad man än drömmer under de tolv nätterna mellan jul och trettondagen kommer det gå i uppfyllelse under året.
Enligt en annan teknik skulle en ogift kvinna duka ett bord för två personer. Sen skulle hon sätta sig och äta och om hon hade tur skulle hon få se en vision av sin tillkommande på stolen mitt emot. Enligt en svensk sägen så var det en piga som gjorde detta men blev störd av sin husbonde som klampade in och slog sig ner där visionen av pigans tillkommande skulle sitta. Pigan blev ursinnig och kastade ut ett glas vatten över sin husbonde. Men magin var stark den kvällen och det slutade med att husbondens fru dog en kort tid efteråt och husbonden gifte om sig med pigan! Så det där med det dukade bordet är alltså en kraftfull magisk rit!

Men tillbaka till ljusskygga julväsen!
I grekisk folktro kan man hitta de så kallade Kallikantzaroi, ett slags trolliknande väsen som gillade att kidnappa vackra kvinnor under de tolv juldagarna. Men i vissa fall kunde offret prata sig ur situationen och släppas fria. Kanske till och med få med sig en gåva från Kallikantzaroierna. I skotländsk folktro kan man hitta ”the wild hunters” (de vilda jägarna). De var spöklika väsen. Om man såg dem var det ett omen för död.

Även vissa stackars människor troddes kunde förvandlas till spöken under julnatten. Om man själv var född på julnatten så hade man en förbannelse över sig som gjorde att man lämnade sin kropp och flög runt som ett rolöst spöke under julnatten. Om man ville undvika sitt spököde skulle man hålla sig vaken under natten och räkna alla hål i en sil.

Häxan Baba-Jaga !

December 1, 2020

Sanningen om tomten!

December 1, 2020