Erichtho
Det är inte bara under Europa som dessa myter om kvinnliga varelser finns utan också under den romerska kejsartiden. Som då berättas av diverse olika skönlitterära författare.
Erichtho var en och är en häxa som kom från Thessalien som var ett beryktat grekiskt landskap som var kännt för sin trolldom. Hon beskrivs och berättas om i Lucanus epos Pharsalia. Eposen handlar om inbördeskriget mellan Caesar och Pompejus.
Pompejus son söker upp Erichtho för att dela få information och kunskap gällande kriget men också ett önskemål att återuppliva ett lik som kan berätta om framtiden.
Det finns dock en mörk bakgrund inom den grekiska och romerska häxtron och som egentligen inte är en överraskning och det är ju det faktum att människor ställdes inför rätta för häxeri och utförande av trolldom.
Den värsta drabbade häxprocessen i antikens Grekland är den som berättar om en kvinna vid namn Theoris. Hon kom från ön Lemnos men bosatte sig senare i Athen. Det sägs att hon tillverkade magiska drycker och användt trolldom. Och det var hennes tjännarinna som berättade detta för myndigheterna och det slutade med att Theoris och hennes barn blev dömda till döden och blev avrättade.
Denna händelse skedde runt 330-talet f.Kr och tro det eller ej så var trolldom inte förbjudet i Athen ,alltså då på skrift. Så myndigheterna anklagade Theoris troligen för något annat som tex giftmord.