Dramatikern Arthur Miller

Var en av de personer i Hollywood som såg pararellerna nu som då. I sitt drama The Crucible ( Häxjakten ) med premiär januari 1953 , beskrev han detta.

I detta skådespel använde han häxförföljeserna i Salem /Massachusetts år 1692 med en liknelse över den vansinniga jakten på politiska fiender.

Men det fanns också en stor och viktig skillnad eftersom ” Röda Farans” panikvågor lugnades ner relativt fort. Och de som utsattes i antal av att få sina liv förstörda var relativt jämfört kontra häxförföljeserna ytterst få.

Följden blev inte värre än arbetslöshet och offentlig stigmatisering och de som dömdes till avrättning var ofta brottslingar som ägnat sig åt spioneri.

Ett fall är fallet med makarna Ethet och Julius Rosenberg med år 1953 som dömdes för spioneri.

Summan av hela dessa inlägg är att ingen brändes på bål för sin övertygelse , de värsta häxrättengångarna så räckte det med en dåligt grundad misstanke för att dessa stackars kvinnor och män skulle brinna upp i lågor.

Du kanske känner att jag beskriver ondskans tider med för mycket historia och parareller men för att förstå tanken och orsaken bakom häxförföljeserna dess galenskap och bloddrypande efterspel så behövs historien.

Nästa kapitel är från början i vår äldsta forntid , sen vägen genom antiken till medeltiden då alla fundament lade en grund för påföljande seklers tragedier.

Forntida förspel

May 1, 2023