” Amor och Psyche”

Mysteriedrama av Lucius Apulejus.

En kung och hans dotter hade 3 döttrar. Den yngsta var dottern Psyche , hon var så vacker och en riktig skönhet att hon liknade Venus.

Pga av hennes liknelse så blev hon dyrkad och Venuskulten blev försummad. Detta väckte gudinnans vrede. Straffet Venus utförde mot Psyche var att övertala sin son Amor att göra henne förälskad i en man som var den värsta man på jorden.

Även om Psyche var beundrad och dyrkad så vågade ingen man att fria till henne. Medans systrarna giftes bort så blev Psyche kvar hemma hos sina föräldrar.

Psyches möjligheter fick oraklet i Miletos en frågan om från hennes föräldrar, föräldrarna fick som svar att de skulle lämna Psyche på en klippbrant. Oraklet spår också fram att Psyche kommer bli olycklig , hans beskrivning av den man hon kommer att bli förälskad i som Amor kommer bestämma över , är ett monster , han är en grym varelse som inte är en människa, han dödar med ett gift och han är bevingad.

Han plågar alla med vapen och eld och han är en man som fruktas av tom Jupiter.

Föräldrarna lyder och Psyche sätts på klippan , föräldrar och byn sörjer henne som död. När Psyche blivit ensam så börjar det blåsa en Västanvind och med försiktighet så blir hon förd till en lummig Lund, där det finns en källa med friskt vatten och ett stort palats med strålande guld och ädelstenar.

Hon träder in i palatset för att undersöka det , runt omkring henne hörs röster som säger att detta är hennes. Rösterna kommer från Psyches okroppsliga tjänststab av andar. Hon somnar och ta ett bad när hon vaknat och sätter sig till bords…